Cum sa planifici constructia unei case

In momentul in care vrei sa construiesti o casa primul si cel mai important pas este acela de a planifica toti pasii necesar. Vom presupune ca ai deja terenul pe care vrei sa ridici casa, deci va trebui sa treci direct la planificarea efectiva a spatiului in functie de nevoile tale.

Gandeste-te la ce materiale de constructii vei folosi

In functie de zona in care construiesti, de preferintele tale dar si de sfaturile si sugestiile arhitectului, vei alege cele mai bune materiale de constructii pentru o casa durabila. Este in regula sa ai preferinte proprii, dar tine cont de faptul ca daca nu iti asculti arhitectul vei avea o casa care probabil nu va rezista mult si iti va da mari batai de cap sau proiectul tau pur si simplu nu va fi aprobat. De asemenea, dupa ce ai stabilit ce materiale de constructii vei folosi va trebui sa tii cont si de faptul ca aceste materiale trebuie sa fie procurate de undeva. Prin urmare, gandeste-te daca ai in zona, cat mai aproape de tine, un loc din care sa le cumperi, astfel incat sa diminuezi costurile.

Nu uita de cei care se vor ocupa de manopera

Degeaba ai cel mai bun proiect de casa daca nu are cine sa il implementeze. Prin urmare va trebui sa incepi sa cauti specialisti pentru diverse parti ale casei tale cum ar fi electricieni, cei care fac manopera zidarie, cei care se ocupa de podele si lista poate continua. Proiectul tau va fi implementat doar cu ajutorul lor deci ai grija sa selectezi cele mai bune servicii in acest sens.

Cu etaj sau fara?

Atunci cand iti planifici casa va trebui sa iei in calcul si acest aspect. Daca vrei o casa cu etaj este mai simplu si mai corect sa o alegi asa de la bun inceput si sa o construiesti in consecinta. Este adevarat ca poti adauga in majoritatea cazurilor un etaj suplimentar casei, insa va fi mai complicat si mai costisitor. Gandeste-te ca vei avea nevoie sa dai iar jos acoperisul iar daca nu ai o fundatie suficient de solida va trebui sa refaci totul si sa pui stalpi de sustinere. Daca faci direct casa cu etaj totul se simplifica.

Nu uita nici de compartimentare

Va trebui sa stii inainte de a cere proiectul cate camere vrei si ce camere vrei. Spune numarul de bai si cum vrei sa le legi de celelalte camere. Poti vrea sa ai dormitoare cu bai sau dormitoare fara bai, o baie de serviciu cat mai aproape de living sau una cat mai aproape de iesire. Vei putea dori un hol cat mai aproape de gradina sau o bucatarie cat mai aproape de terasa pentru ca vara sa poti iesi mai usor si sa mananci pe balcon. Totul depinde de preferintele tale si de modul in care stii ca iti vei utiliza casa. Nu trebuie sa te stresezi foarte tare pentru ca arhitectul te va ajuta sa planifici cat mai corect interiorul.

In momentul in care iti planifici constructia casei gandeste-te pe termen lung pentru ca nu vei face cate o casa in fiecare an. De asemenea, tine cont de faptul ca nevoile tale se pot schimba, pot aparea copii, poti sa te lovesti de neprevazut si sa iti muti parintii la tine sau sa oferi gazduire unui prieten atunci cand are nevoie, caz in care va fi necesar sa ai mai mult spatiu.