Cum influenteaza marca inregistrata afacerea ta

A avea o marca inregistrata nu este echivalentul cu a detine o firma. De aceea este important sa stii care sunt avantajele care survin din posibilitatea de a detine o marca inregistrata si mai ales cum poti beneficia de acestea.

 

marca inregistrata iti garanteaza faptul ca o terta persoana (fizica sau juridica) nu are posibilitatea sa utilizeze marca pe care o detii. A inregistra o marca la OSIM nu este obligatorie, insa ea se poate dovedi a fi utila in ceea ce priveste protejarea afacerii tale. In felul acesta, in cazul in care concurenta doreste sa inregistrare aceeasi marca, acest lucru nu va fi posibil.

 

La fel de important este ca in momentul in care vei demara procesul de inregistrare a unei marci, trebuie sa te asiguri ca aceasta nu este deja inregistrata, fie in forma in care vrei sa o inregistrezi, fie intr-o forma similara a unei marci notorii (cunoscute, de notorietate).

 

Este bine sa stiti ca o marca comerciala este o forma de proprietate intelectuala de aceea este destul de util ca in momentul in care optati pentru acest lucru si doriti sa incepeti demersurile la OSIM pentru inregistrarea unei marci, este bine sa apelati la serviciile unui consilier in proprietate industriala.

 

Acesta va va putea indurma mult mai exact asupra lucurilor pe care le aveti de intreprins, asupra costurilor in functie de ceea ce va doriti in ceea ce priveste marca. De asemenea, un astfel de consilier va va ajuta sa luatii cele mai bune decizii in ceea ce priveste marca inregistrata la OSIM. Acestia se vor ocupa inclusiv de cercetarea necesara pentru a nu risca sa faci o cerere de inregistrare marca pentru una deja existenta.

 

E bine sa stii ca de la momentul demararii procesului pentru obtinerea marcii inregistrate pana la momentul in care vei avea marca inregistrata, poate trece pana la 6 luni. De fapt, aceasta este perioada medie de asteptare pentru fiecare in parte. Acest proces poate fi urgentat printr-o cerere speciala care presupune si o taxa, iar perioada poate fi redusa pana 3 luni de asteptare.

 

Nu in ultimul rand este bine sa stiti ca o marca inregistrata poate fi de mai multe feluri. Ea poate fi inregistrata individual sau colectiv (presupune existenta unui regulament in care sunt indicate persoanele si conditiile in care acestea sunt indreptatite pentru utilizarea marcii). De asemenea, in functie de reprezentarea grafica ele se clasifica in marci verbale, marci figurative, marci combinate, marci tridimensionale. Pentru inregistrarea fiecareia dintre acestea exista preturi si prevederi diferite.

 

Influenta pe care o marca o poate avea asupra afacerii este destul de importanta. In functie de posesia acesteia, cineva poate sa foloseasca sau nu, investitia pe care ai facut-o deja in afacere.