Indreptarea dintilor nu este necesara doar pentru avantaje estetice, ci are meritul de a elimina o intreaga serie de riscuri care vizeaza starea de sanatate a cavitatii bucale in special, dar si a functiilor digestive si a organismului in ansamblu.
Intr-adevar, dintii aliniati incorect sau intre care exista spatii goale pot conduce la aparitia cariilor sau a bolii parodontale, iar muscarea si mestecarea incorecte ale alimentelor afecteaza intregul proces de digestie, inclusiv activitatea organelor interne.
Prin urmare, medicina dentara si ortodontia au facut progrese constante in ultimii ani, care au dus la aparitia mai multor tipuri de aparat dentar. Iata unele dintre cele mai noi tehnologii utilizate, cu descrierea principalelor caracteristici ale fiecareia in parte potrivit specialistilor de la Dental Premier!
Aparat dentar ceramic
Indiferent de materialul din care este realizat, un aparat dentar aplica o presiune constanta asupra dintilor, care va avea ca rezultat alinierea acestora, in timp, in directia dorita. Tratamentul este recomandat aproape la orice varsta.
Cel realizat din ceramica le este recomandat pacientilor care doresc un tratament eficient si, in acelasi timp, discret. Este asemanator aparatelor metalice folosite mai frecvent, dar utilizeaza bracketi transparenti sau de aceeasi culoare cu dintii, astfel incat este mai greu de sesizat de catre alte persoane.
Pe langa aspectul estetic superior, alte beneficii se refera la faptul ca nu favorizeaza depunerile de tartru si ca ofera un confort sporit. Perioada tratamentului este mai scurta decat in cazul altor aparate dentare invizibile, dar mai lunga decat in cazul celor metalice. In general, adultii sunt cei care opteaza pentru aceasta solutie.
Aparat dentar safir
Safirul este un material translucid, foarte estetic si discret. Arcul care trece prin bracketi este de obicei de culoare alba, pentru a completa aspectul discret al dispozitivului medical.
Asemenea unor bijuterii, bracketii sunt prelucrati din cristale individuale din safir, un material care se afla pe locul al doilea, dupa diamant, in ceea ce priveste rezistenta. Nu exista deci riscul ca ei sa isi schimbe forma sau culoarea pe durata tratamentului.
Aparat lingual
Recomandat in special adultilor si adolescentilor, acest tratament nu este folosit atunci cand pe arcada inca mai exista dinti de lapte. Se recomanda pentru tratarea dintilor inghesuiti, pentru reducerea unor distante anormale dintre dinti sau pentru corectarea malocluziilor ori malpozitiilor acestora, indiferent de natura lor.
Acest tip de dispozitive se monteaza pe suprafata interioara a dintilor si, spre deosebire de cele clasice, nu se vad. Medicul ortodont ia o amprenta, iar aparatul dentar lingual se realizeaza in laborator, din aur, dupa o scanare computerizata a suprafetelor. Ulterior, este trimis in cabinet si plasat intr-o lingura speciala de transfer, cu care se aplica pe dinti. El poate fi indepartat doar la finalul tratamentului, moment in care suprafetele dentare vor trebui lustruite si fluorizate.
Acestea sunt numai cateva dintre solutiile aflate la indemana pacientilor de orice varsta care se confrunta cu probleme de aliniere a dintilor. Exista, de asemenea, aparatele dentare normale, metalice, folosite cel mai frecvent. In plus, medicul decide, in functie de fiecare pacient in parte, daca este nevoie de un aparat dentar fix sau mobil.
Ai grija de sanatate si alege cel mai bun tratament! Numai in acest fel vei beneficia de avantaje pe termen lung!