Cele mai renumite bai cu apa sarata din Romania

Mai mult de o treime din apele minerale din Europa se gasesc in Romania. Unele sunt simple ape minerale, altele foarte fierbinti, multe dintre ele radioactive. Din cele mai vechi timpuri, unele lacuri, acumulate in craterele vechilor mine de sare sau rezultate in urma eroziunii sau prabusirii unor parti de munti, erau cunoscute pentru efectele lor terapeutice. Acestea reprezinta o alta sursa de tratament. De fapt, datorita statiunii balneare de la Baile Herculane – 1.850 de ani de la prima atestare documentara a localitatii – Romania poate fi considerata, pe buna dreptate, o tara fondatoare a turismului balnear. Aproximativ 160 de statiuni balneare – unele de talie europeana, altele de interes local – reprezinta tot atatea posibilitati pentru tratarea unor afectiuni plictisitoare si dificile. In practica, datorita complexitatii factorilor curativi care se gasesc in aceste „fabrici de sanatate”, aproape toate bolile umane pot fi tratate acolo.

Sovata este un oras din Romania cu aproximativ 10.000 de locuitori, situat in judetul Mures, in regiunea istorica Transilvania. Nu departe de inima Romaniei, intr-o vale a Ardealului, Sovata se afla pe cursul raului Tarnava Mica si ofera privelisti spectaculoase atat asupra varfurilor rotunjite ale platoului transilvanean, cat si asupra crestelor salbatice ale Carpatilor Orientali. Acesta este situat intr-o zona in care se practica mineritul inca din epoca romana. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca exista o abundenta de depozite de sare, izvoare si lacuri sarate. Lacul Ursu, Sovata este unul dintre cele mai cautate in acest sens.

Cele mai renumite bai cu apa sarata din România

Cel mai important dintre lacurile sarate este Lacul Ursu, simbolul orasului si rezervatia naturala, unde se practica energia heliotermala. Ar trebui sa vizitati cateva bai cu apa sarata din județul Mures. Concentratia de sare a apei din acest lac scade de la suprafata spre fund, iar odata cu aceasta creste si temperatura apei. Celelalte lacuri din zona ofera, pe langa apa sarata, si namoluri curative, atat sapropelice, cat si argilo-silicioase.

Clima, cu verile racoroase si iernile blande, are un efect calmant asupra sistemului nervos. Aerul curat, imbogatit de padurile de foioase, sporeste efectele curative ale spa-ului. Statiunea este, de fapt, cunoscuta pentru tratamentul bolilor ginecologice, reumatice, degenerative, cardiovasculare si endocrine. Apele acestor lacuri si izvoare, precum si namolul lor, sunt folosite in unitatile termale atasate marilor hoteluri construite aici.

La numai 6 kilometri de Sovata se afla mina de sare Praid, unde se extrage sare inca din epoca romana.  Datorita temperaturii constant scazute, a aerului curat si umed, bogat in ioni negativi si dioxid de carbon, dar si steril datorita pH-ului scazut, mina de sare este recomandata pentru tratamentul bolilor pulmonare. De asemenea, persoanele care sufera de alergii se simt mai bine in acest mediu controlat.

Pe langa tratamente, turistii pot face excursii la muntii din imediata apropiere sau pot admira apusul de soare din spatele muntilor, chiar pe malul lacului Ursu. La Sovata se poate ajunge cu avionul, prin aeroportul din Targu Mures, aflat la doar 60 de kilometri. De la Targu Mures, se pot lua autobuze care circula destul de frecvent.