Un ghid complet al vinului Chardonnay

Vinul Chardonnay este foarte popular, insa pentru ca a fost produs in anii ’90 in cantitati foarte mari, si-a pierdut din rafinament in fata multor consumatori. In schimb, ales cu inspiratie, un vin Chardonnay poate fi un partener ideal pentru nenumarate ocazii. Strugurii se cultiva in toata lumea, in special in tari precum Italia, Spania, Statele Unite, Chile, Argentina, Africa de Sud sau Australia. Unul dintre motivele principale pentru care vinul Chardonnay este atat de popular este chiar versatilitatea sa. Strugurii de Chardonnay au un caracter maleabil, ceea ce presupune ca se adapteaza cu usurinta la nenumarate conditii.

Vinurile Chardonnay au un gust diferit, in functie de regiunea in care s-au produs si de procesul de vinificatie la care au fost supuse. De regula, acestea sunt seci, de corpolenta medie si cu un nivel moderat al aciditatii si taninurilor. Aromele sale sunt de obicei de fructe tropicale precum ananas, mango sau papaya, cu toate ca nu sunt dulci. Daca vinul este maturat in butoaie de stejar, atunci va dezvolta o textura cremoasa si un gust untos, cu note de vanilie. In schimb, invechit in tank-uri, vinul va avea note fructate de mar verde si lamaie, fiind asemanator cu Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc. De asemenea, daca vinul este produs in Statele Unite, atunci concentratia medie de alcool este de 12%, pe cand pentru un vin Chardonnay produs in Franta este de circa 13.5%, iar in tari precum Chile sau Africa de Sud de 15%.

La fel ca in cazul oricarui vin, totul incepe prin culegerea strugurilor, presarea acestora si fermentarea. In cazul in care procesul este intrerupt inainte de fermentarea completa, atunci zaharul rezidual va duce la obtinerea unui vin mai dulce. De asemenea, conteaza si daca vinificatorul decide maturarea acestuia in baricul de stejar care influenteaza mult rezultatul final.

Pentru ca un vin Chardonnay sa isi arate adevarata valoare, merita sa fie consumat in conditiile ideale. Astfel, temperatura chiar conteaza, iar in cazul vinurilor proaspete, racoritoare si fructate, se recomanda ca acestea sa fie servite la o temperatura de circa 10 grade pentru a-si evidentia calitatile. In schimb, pentru cele mai corpolente valoarea recomandata este de circa 14 grade. La capitolul asocieri culinare, vinurile Chardonnay sunt permisive, intelegandu-se de minune in special cu branzeturi si fructe de mare. Nu trebuie neglijate nici preparatele din peste, pui, pizza sau deserturi precum cheesecake sau tarte cu fructe.

In magazinul online al Cramei Budureasca te asteapta mai multe vinuri Chardonnay pe care merita sa le descoperi. In acest sens putem aminti de Chardonnay din gama Budureasca Premium, un vin de inalta calitate care poate sa cucereasca pe oricine. Ne intampina in pahar cu o culoare galben pai, avand arome puternice de ananas copt, banane si note de cuisoare si stejar. Gustul cremos ne duce cu gandul la piersicile coapte, iar stejarul in care a avut loc fermentarea pret de cinci luni se oglindeste printr-un final prelung, matasos. Poate fi servit alaturi de diferite preparate, in special somon la gratar, fructe de mare, paste, orez sau branzeturi proaspete. Se recomanda consumul sau la o temperatura intre 12 si 14 grade pentru evidentierea tuturor calitatilor sale.

Fumé din gama Budureasca Clasic este un vin care arata cat de versatili sunt strugurii de Chardonnay si cat de bine se poate intelege cu alte soiuri. Acesta a fost obtinut din amestecul perfect alaturi de struguri de Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Pinot Gris. Este bine echilibrat, iar culoarea sa galben pai este evidentiata de aromele de pepene galben copt si de notele discrete de stejar. Gustul de gutuie coapta dezvaluie un final lung, incantator.