Noble White – vinul alb sec care a cucerit inimile romanilor

Enologia este stiinta care se ocupa de vinificatie si de studierea produselor derivate ale viei si vinuui. Astfel, enologul este maestrul care da viata vinurilor, Stephen Donnelly fiind cel pe care il intalnim la Crama Budureasca. La fel ca orice artist, si enologul poate avea adevarate opere de arta de care se ataseaza, iar in cazul lui Stephen Donnelly aceasta este Gama Noble, care ii poarta semnatura.

Gama cuprinde doua vinuri, Noble White si Noble Five, ambele fiind o oglindire a personalitatii enologului. Noble White are toate sansele sa te cucereasca, fiind un vin bine echilibrat si foarte complex.

Pentru a da viata acestui vin alb sec s-au folosit trei soiuri puternice de struguri, care au un cuvant important de spus chiar si separat, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel. Nu a fost simplu sa se obtina amestecul perfect intre aceste soiuri cu personalitati puternice, insa aici a intervenit maestria enologului Cramei Budureasca. Cele trei soiuri de struguri s-au adaptat foarte bine la conditiile viilor Budureasca, iar aici s-au bucurat de cel putin 2000 de ore de soare pe durata anului. Mai departe, acestia au fost culesi manual atunci cand au ajuns la maturitate, iar datorita zaharului acumular pe cale naturala s-a putut obtine o concentratie alcoolica medie. Vinificarea s-a efectuat separat pentru fiecare soi, iar dupa un amplu proces s-a gasit echilibrul perfect, astfel ca ne bucuram astazi de Noble White.

S-a extras tot ce are mai bun de oferit fiecare soi de struguri, incepand de la Chardonnay care in general da viata unor vinuri seci, pline de eleganta si cu un parfum floral bogat. In cazul Noble White, strugurii Chardonnay imbogatesc vinul prin corpolenta sa medie, dar si prin notele de stejar si vanilie care se ating in urma batonnage-ului pus in practica pe durata fermentatiei.

Sauvignon Blanc este un soi de struguri care creeaza vinuri seci, demiseci sau dulci, care sunt placute si foarte aromate, unele dintre care au un potential real de a fi invechite. In timp se pot dezvolta si capata mai multe arome si gusturi, cel mai des fiind comparat cu caracteristicile pepenelui galben. Sauvignon Blanc si-a lasat amprenta asupra Noble White prin prospetimea sa si prin gustul intens, alaturi de aciditatea placuta.

Noble White este completat de Muscat Ottonel, soi de struguri care provine din Franta si care s-a extins considerabil inclusiv in Romania. Vinul produs din acesti struguri este de culoare galben aurie, foarte aromat si aduce un buchet de arome complex, alaturi de un gust fin si delicat. La Crama Budureasca s-au extras aromele de fructe tropicale si flori de iasomie specifice acestui soi si astfel s-a obtinut Noble White. Acesta este un vin de inalta calitate, foarte versatil, care te poate transforma intr-un adept chiar de la primul pahar. Fie ca alegi sa gatesti, sa comanzi mancarea preferata sau sa o servesti la restaurant, vinul Noble White se poate asocia risotto cu ciuperci și fructe de mare, file de pește grill sau carne de pui.

Totodata, pentru ca experienta sa fie una completa, se recomanda ca vinul sa fie consumat la o temperatura intre 10 si 12 grade.

Daca esti in cautarea unui vin romanesc din struguri albi, atunci White Noble are toate sansele sa se numere printre preferatele tale. Il gasesti in cadrul Cramei Budureasca, alaturi de multe alte vinuri care sa iti asigure o adevarata experienta odata cu fiecare pahar servit.