Cum se trateaza artroza

O afectiune care apare dupa o anumita varsta este artroza, iar tratament pentru artroza ne poate recomanda doar medicul specialist dupa efectuarea unor anumite investigatii.

Artroza este determinata de uzura in timp a cartilajului articular, iar in cele mai avansate forme, cartilajul poate sa dispara complet si astfel se ajunge in cele mai grave situatii in care apare frictiunea oaselor si remodelarea tesutului osos. Cartilajul este un tesut care ne permite sa efectuam lin miscarea articulatiilor cu rol de amortizare a socurilor. De aceea, in lipsa acestuia, osul se freaca direct pe os si astfel apare durerea.

Pacientii pot face artroza la orice articulatie, insa, cel mai frecvent, articulatiile supuse solicitarilor sunt cele mari precum cele ale soldului si poarta denumirea de coxartroza sau sunt afectate articulatiile genunchilor si se numeste gonartroza.

Conform statisticilor, artroza este o afectiune care se poate produce la orice varsta, insa, apare cel mai adesea dupa varsta de 50 de ani si este cu o frecventa mai mare in randul femeilor.

Asa cum sustine si www.doctormit.ro, principala cauza a artrozei este stresul mecanic pe care il producem asupra tesutul cartilaginos. Alte cauze ale aparitiei artrozei pot fi varsta, sexul, obezitatea, leziunile la nivelul articulatiilor, anumite ocupatii, genetica sau deformarile osoase.

Simptomele prin care se manifesta artroza sunt durerea, rigiditatea, lipsa flexibilitatii, cracmentele, inflamarea articulatiei.

Artroza poate aparea in diferite zone ale organismului astfel ca putem vorbi despre 6 tipuri diferite de artroza precum: artroza cervicala, a fatetelor articulare, coxartroza, lombara, de genunchi si acromioclaviculara. Riscul de a dezvolta aceasta afectiune apare o data cu cresterea in varsta.

Pentru o diagnosticare corecta, doctormit.ro recomanda efectuarea unui consult de specialitate, in care medicul pe langa examinarea fizica va discuta si despre antecendetele familiale si cele personale. Este important ca daca nu ne simtim bine si suspectam o anumita afectiune sa mergem la medic si sa nu amanam aceasta decizie deoarece afectiunea se poate agrava in timp. Pe de alta parte, doar la medic putem descoperi un tratament pentru artroza care sa dea rezultate.

Ca si tratament pentru afectiune, acesta presupune respectarea anumitor pasi pe care medicul ii recomanda precum eventualitatea unor modificari ale stilului de viata, terapii fizice, kinetoterapie, medicamente si interventii chirurgicale. Pe langa tratamentele chirurgicale si medicamentoase exista si alte proceduri care se pot efectua in functie de gravitatea artrozei. Printre acestea se regasesc infiltratiile cu corticosteroizi, infiltratiile cu acid hialuronic, osteotomie, acupunctura, sedinte de masaj si fizioterapie.

Indiferent care va fi recomandarea medicului, toate aceste proceduri au drept scop imbunatatirea mobilitatii articulatiilor, ameliorarea simptomelor si limitarea avansarii artrozei.

In concluzie, daca prezentati simptome ale artrozei mergeti din timp la medic pentru a putea sa va desfasurati cu usurinta activitatile zilnice.

Vezi si alte informatii despre subiect in urmatorul videoclip DoctorMIT: