Cum trebuie intretinut motorul diesel al motoutilajului, pentru prelungirea duratei de viata?

motor diesel
motor diesel

Exista nenumarate motive pentru a alege un motor diesel pentru motoutilajul tau, precum economia de combustibil, emisiile scazute de carbon, dar si costurile scazute de mentenanta, fata de alte tipuri de motoare.

Cu toate acestea, chiar daca un astfel de motor este rezistent, iar mentenanta se face mai putin frecvent, nu inseamna ca nu trebuie sa intretii cu grija motorul tau. Asadar, daca iti doresti sa prelungesti viata motorului si, desigur, a motoutilajului pe care este instalat, iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor!

Curata motorul

De vreme ce motoarele diesel sunt mai rezistente decat cele pe benzina, acestea vor beneficia mai bine de curatari frecvente. In fond, atunci cand un motoutilaj este “pus la treaba”, acesta va acumula rapid murdarie si praf, care pot scadea eficienta si scurta durata de viata a componentelor. In plus, daca ai parte de temperaturi foarte scazute in regiunea in care traiesti si lucrezi, piesele vor fi solicitate mai mult.

Inainte de a curata motorul diesel, asigura-te ca ai consultat cu atentie manualul. Vei avea nevoie de urmatoarele accesorii, in majoritatea cazurilor:

  • O periuta pentru a curata toate colturile sau unghiurile inaccesibile;

  • Un burete umed, pentru a sterge compartimentul motorului;

  • Un degresant special, pentru a dizolva reziduurile de combustibil;

Inainte de a te apuca, trebuie sa te asiguri ca motorul este bine racit. De asemenea, este recomandat sa porti si un echipament de protectie, precum manusi si ochelari. Unele componente nu sunt rezistente la umezeala, motiv pentru care va trebui sa le invelesti cu o folie de plastic in timpul curatarii.

In timpul acestei operatiuni poti observa si stadiul de uzura al anumitor componente. Daca este cazul, achizitioneaza piese noi, accesorii si echipamente de la www.generalmotor.ro, magazin online cu o gama variata de piese pentru motoutilaje, la preturi deosebit de accesibile!

Verifica filtrul de aer

Un filtru murdar si imbacsit iti poate “sugruma” intreg motorul diesel, fortandu-l sa foloseasca mai mult combustibil si sa genereze mai multa putere decat este nevoie. Daca acesta este prea uzat, il poti schimba direct cu o noua componenta de la www.generalmotor.ro!

Asigura mentenanta radiatorului

Aceasta piesa asigura transferul de caldura al motorului. Din moment ce un motor diesel tinde sa functioneze la temperaturi mai ridicate decat cel pe benzina, este necesar sa verifici aceasta piesa, pentru a creste durata de viata a utilajului. In caz contrar, supraincalzirea poate conduce la deformarea pieselor si topirea garniturilor, iar in timp chiar la daune ireparabile ale motorului.

Schimba filtrele de combustibil

Motoarele pe benzina au un singur filtru, insa un motor pe diesel poate avea doua – unul principal care leaga rezervorul de motor si unul secundar situat intre pompa de transfer si injectoarele de combustibil. Avand in vedere ca motorina este mai putin rafinata, aceasta poate absorbi mai multa apa provenita de la condens. In acest caz, se pot intampla mai multe lucruri cu motorul tau, precum o scadere a puterii, motorul poate sa “tuseasca” sau injectorii pot chiar exploda!

Asadar, pentru a obtine cele mai bune performante ale motoutilajului tau, dar si pentru a prelungi viata unui motor diesel, aplica aceste sfaturi si asigura o mentenanta corecta!