Cum faci corect măsurătorile pentru montarea ușilor din locuința ta?

Atunci când iți pui în plan să achiziționezi uși noi de interior pentru locuința ta, cu siguranță te interesează în principal următoarele detalii: modelul, culoarea, design-ul, dar și funcționalitatea. Totuși, ușile de interior nu trebuie rezumate doar la aceste aspecte.

O mare importanță trebuie să îi oferi golului în care se va monta ușa. Dimensiunea lui poate influența costul ușii, motiv pentru care recomandat îți este să măsori corect totul, înainte de a începe instalarea produsului. Atenție! Costul de acoperire al golului rămas după montarea ușii poate fi adesea mult mai mare decât valoarea ușii.

Ce trebuie și cum trebuie măsurat atunci când vrei să montezi o ușă de interior?

Să știi că dimensiunea foii de ușă nu iți este de niciun folos în raport cu dimensiunea tocului. Ce ai tu de făcut pentru a monta corect usi interior este să determini dimensiunea deschiderii ușii, dar și:

– grosimea peretelui;

– deschiderea orizontală, lățimea golului de ușă;

– deschiderea verticală, înălțimea golului de ușă;

– prezența sau absența pragului.

 

Model de calcul pentru deschiderea ușii în raport cu lățimea golului de ușă

Luați în calcul dimensiunea tocului, dar și a spațiului liber necesar pentru montare atunci când doriți să determinați înălțimea și lățimea ușii.

Iată o metodă de calcul pe care o puteți aplica atunci când doriți să aflați deschiderea ușii în raport cu lățimea golului de ușă:

Să ne gândim că tocul ușii are dimensiuni de 25 mm pe fiecare parte. Atenție însă! Presiunea greutății ușii asupra tocului poate produce variații.

Spațiile libere de instalare au între 15 și 20 de mm. Ele sunt necesare pentru a putea fixa tocul ușii în perete, dar și pentru a evita abaterile de pe pante.

Între tocul ușii și foaia de ușă este necesar să existe un spațiu de 2,5 maxim 3 mm. Rolul său este de a garanta închiderea și suspendarea liberă a balamalelor.

Înălțimea pragului, cea standard, este cuprinsă între 15-25 mm. Dacă acesta nu se instalează, să știi că rămâne o distanța dintre ușa de interior și suprafața podelei.

De asemenea, există un standard și în ceea ce privește dimensiunile deschiderii și anume 2000 mm x 80 mm.

Așadar, calculul pentru înălțime este următorul:

Înălțime: 2000 mm + 25 mm (toc) + 25 mm (prag sau spațiu sub ușă) + 20 mm (spațiu liber superior) + 3 mm (pentru mișcarea liberă a foii de ușă în toc) = 2073 mm. După rotunjire va fi de 2080 mm.

Iar pentru lățime:

Lățime: 800 mm + 2 mm * 25 mm (toc) + 2 mm * 20 mm (spațiu liber pentru montare) +5 mm (spațiu liber pentru agățare și mișcarea foii de ușă în toc) = 895 mm. Dacă rotunjiți, se ajunge la 900 mm.

Cei cu o mare experiență în montarea ușilor de interior stiu deja aceste detalii. Totuși, este bine să le cunoști și pentru căci poate, cândva, ești nevoit să montezi de unul singur o ușă de interior. Reține toate informațiile pe care ți le oferă agentul de vânzări atunci când cumperi uși de interior – iți vor fi de mare ajutor!