Certificarea ISO | Iata care sunt cele mai importante standarde pe care o companie ar trebui sa le implementeze

Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) este o organizatie independenta si neguvernamentala, cu rolul de a elabora standarde comerciale si industriale. In prezent, organizatia reprezinta peste 150 de tari din intreaga lume, unde fiecare tara are un reprezentant. Pana astazi, ISO a emis peste 15.000 de standarde cu aplicabilitate in toate domeniile de activitate.

Cum o companie poate implementa mai multe standarde, iata in continuare care sunt cele mai importante certificari pe care orice firma ar trebui sa le implementeze pentru a valorifica la maxim oportunitatile de pe piata.

 1. ISO 9001

ISO 9001 reprezinta certificarea globala de management al calitatii. Mai precis, prin implementarea acestui standard se doreste mentinerea unui anumit nivel al calitatii. Bineinteles, acest nivel este dorit sa fie unul cat mai ridicat. Standardul ISO 9001 furnizeaza cerinte pentru stabilirea, implementarea, mentinerea si imbunatatirea continua a sistemelor de management. Certificarea ISO 9001 se adreseaza tuturor companiilor, indiferent de domeniul de activitate sau localizare.

Pentru implementarea standardului ISO 9001, compania va trebui sa respecte toate cerintele pe care acesta le impune. Cele mai importante fiind:

 • Elaborarea unui plan concret pentru cresterea calitatii unui serviciu sau a unui produs;
 • Stabilirea unor responsabilitati clare pentru fiecare membru cu functie de conducere;
 • Elaborarea unui plan concret pentru eficientizarea resurselor si reducerea pierderilor;

Bineinteles, planul trebuie sa contina informatii complete (documentare, planificare, detalierea proceselor de productie, distributie etc.), iar atunci el trebuie implementat intocmai.

 1. ISO 14001

Daca ar fi sa analizam putin problemele mediului, am putea spune fara doar si poate ca fiecare companie ar trebuie sa implementeze standardul ISO 14001, pentru a  reduce pe cat de mult posibil poluarea mediului inconjurator. Iata si de ce.

ISO 14001 este sistemul de management care ajuta companiile sa reduca la minim nivelul poluarii si de a evita risipirea de energie.

Daca acesta este implementat, aduce cu sine o multime de beneficii, precum:

 • Cresterea eficientei;
 • Reducerea poluarii;
 • Reducerea consumului de energie;
 • Reducerea deseurilor si a impactului pe care acestea le poate genera daca managementul este unui incorect;
 • Posibilitatea de a utiliza resurse regenerabile si de a promova produse ecologice;
 • Sansa de a deveni o companie care isi doreste sa prezervemediul inconjurator;
 • Oportunitati de colaborare cu parteneri de afaceri ce impartasesc aceeasi viziune.
 1. ISO 45001

ISO 45001 este singurul standard international care impune cerinte pentru un sistem de management al sanatatii si securitatii la locul de munca. Acest standard ofera companiilor indrumari si recomandari cu scopul de a imbunatati siguranta la locul de munca, de a reduce riscul de accidente la locul de munca si de a dezvolta conditii de lucru mai sigure pentru toti angajatii.

 1. ISO 27001  

ISO 27001 este un sistem de management al securitatii informatiei. Acesta reglementeaza politicile si procedurile de securitate, cu scopul de a reduce riscul pierderii sau scurgerea de informatii.

Pe final mentionam ca standardele ISO nu sunt obligatorii, insa toate companiile ar trebui sa le implementeze pentru ca aduc o multime de beneficii.