Ce sunt fațetele dentare

Fațetele dentare sunt restaurări estetice ingenioase aplicate la clinica dentară DentoCare, de către un medic ortodont, pe suprafața exterioară a dinților pentru a le îmbunătăți aspectul sau pentru a umple spațiile create între doi dinți adiacenți. Într-un anumit sens, fațetele dentare pot fi comparate cu o proteză. De fapt, fațetele dentare sunt plăci subțiri de ceramică sau porțelan care se cimentează pe dinții estetici imperfecți. Folosind același principiu al unghiilor false, fațetele dentare sunt lipite ferm de suprafața exterioară a dinților (cea care este în contact cu buzele) pentru a le îmbunătăți din punct de vedere estetic.

Cunoscute și sub denumirea de fațete estetice, fațetele dentare sunt rezultatul cercetărilor pe termen lung în domeniul stomatologiei. Aceste restaurări extraordinare, sunt special realizate pentru a corecta aspectul dintelui și pentru a obține un zâmbet impecabil, candid și nestructurat, eliminând imperfecțiunile. Fațetele dentare sunt principalul indicator în tratamentul estetic al zâmbetului. În plus, utilizarea acestor structuri este indicată pentru corectarea anumitor funcții dentare compromise de defecte structurale ale dinților.

Fațete dentare – Avantaje

Poți lua în considerare, de exemplu, beneficiile excepționale ale acestor produse pentru îmbunătățirea funcției de mestecat în prezența unui dinte strâmb: un dinte necorespunzător aliniat, poate fi uneori corectat prin simpla aplicare a unei fațete dentare pe suprafața dintelui imperfect.

Fațete dentare ceramice

Fațetele dentare ceramice pot fi lipite pentru redimensionarea dinților sau a unui dinte, pentru a acoperi dinții îngălbeniți care nu mai pot fi albiți, sau pentru a le menține culoarea alba strălucitoare. De asemenea, se poate face restabilirea clarității naturale a smalțului dinților care a fost modificată din cauza fumatului, alimentelor, băuturilor etc. În aceste cazuri, aplicarea de fațete estetice se face pentru a acoperi dinții și este indicată atunci când patina hipercromatică care le acoperă nu se poate îndepărta prin detartraj sau prin albirea dentară profesională.

Cu fațete dentare se poate face mărirea suprafeței a doi dinți adiacenți separați printr-un diastem (șanț interdental evident), fără a recurge la utilizarea de dispozitive, coroane artificiale sau proteze dentare. Fațetele dentare fac ca dinții să devină albi și strălucitori pentru o perioadă lungă de timp. Pe scurt, aplicarea fațetelor dentare este indicată atunci când dinții nu mai pot fi albiți prin nicio procedură profesională.

Tipuri de fațete dentare

Fațetele dentare diferă prin grosimea și materialul utilizat. Grosimea fațetei dentare este de aproximativ 0,3-0,7 mm și dimensiunile acestuia trebuie să se potrivească perfect cu cele ale dintelui destinat restaurării. Fațetele dentare ceramice extrem de fragile și delicate, necesită o atenție deosebită în timpul pregătirii și în fazele de testare înainte de cimentare. Alegerea materialului pentru fațetele dentare depinde de cerințele pacientului și de rezultatul dorit. Cele mai durabile sunt, fără îndoială, cele din ceramică.

Există, de asemenea, fațete din compozite, care, totuși, tind să se cioplească, să crape și să se păteze destul de ușor. Aceste proteze sunt fabricate din același material folosit la realizarea umpluturilor dentare. Cea mai mare limită a fațetelor dentare este durabilitatea. Aceste structuri de restaurare au o durată de viață limitată, datorită tendinței de fracturi marginale, decolorării materialului, ruperii și abraziunilor. De aceea, la clinica dentară DentoCare poți solicita fațete dentare din înveliș ceramic, care sunt rezistente, nu se pătează și au o durată lungă de viață.