Ingrijirea cearceafurilor de pat: cum se strang si cat de des se spala?

Cel mai bun punct pentru a incepe curatenia intr-o casa este patul, acesta fiind locul in care incepem si terminam fiecare zi. Aici ne relaxam, ne odihnim si ne vindecam atunci cand suntem suferinzi.

Avand in vedere ca petrecem mai bine de o treime din viata in pat, este esential sa ne asiguram ca este un mediu placut, igienic si sanatos. Aceasta inseamna sa schimbam regulat articolele pentru pat pe care le putem achizitiona cu incredere din magazinul online Patul Meu: cearceafuri de pat, lenjerii, cuverturi.

Cat de des se spala lenjeria de pat?

Transpiratia, saliva, celulele pielii, acarienii de praf si murdaria sunt nelipsite in asternuturile de pat si creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, a ciupercilor si a alergenilor.

Pentru a preveni problemele de sanatate, este recomandat sa spalam toate piesele pentru pat (cearceafuri de pat, lenjerii de pat) in fiecare saptamana sau la doua saptamani, in functie de tipul de material din care sunt confectionate, de starea de sanatate sau de circumstante.

Ingrijirea adecvata a lenjeriei de pat din bumbac

Pentru ca sunt ultra absorbante si retin umezeala, cearceafurile de pat din bumbac sau amestec de bumbac si vascoza trebuie spalate cel putin o data pe saptamana. Astfel, indepartam microorganismele, alergenii, petele si mirosurile neplacute si pastram mediul sanatos, curat si placut.

Daca asternuturile au pete de alimente, bauturi sau sange, se poate turna otet alb direct pe pata si se asteapta 15 minute. Apoi se vor clati cu apa curata rece si se vor spala cu detergent in masina de spalat, intr-un ciclu normal de spalare, la temperatura maxima recomandata de producator.

Ingrijirea adecvata a lenjeriei de pat din matase sau fibre sintetice

Intrucat nu retin umezeala si transpiratia, modelele de cearceafuri de pat din matase sau din materiale sintetice se pot spala o data la doua saptamani. Cele din fibre sintetice se pot rula la un ciclu normal de spalare cu apa calda sau fierbinte, in vreme ce lenjeria de matase se va spala la mana sau la un program special pentru lucruri delicate.

Sfaturi utile pentru ingrijirea lenjeriei de pat

  • Indiferent de material, fetele de perna se pot spala saptamanal si pot fi calcate inainte de utilizare.

  • Citeste eticheta de pe cearceaful de pat pentru a afla recomandarile facute de producator si a obtine cele mai bune rezultate la spalare.

  • Nu inghesui prea multe piese in masina de spalat. Lenjeria de pat are nevoie de spatiu pentru a se curata corespunzator.

  • Nu spala asternuturile de pat impreuna cu hainele, pentru ca se vor incurca si innoda.

  • Pentru a nu se uza repede, evita spalarile dese. De asemenea, daca lenjeria nu este patata sau foarte murdara, alege un ciclu de spalare usor sau moderat.

  • Modelele de cearceafuri de pat inchise la culoare se vor comporta mult mai bine daca sunt spalate cu apa rece. Totusi, in timpul sezonului rece, pentru a ucide germenii si a preveni gripa, se recomanda alternarea unui ciclu cald cu unul rece. Lenjeria alba sau de culoare deschisa poate fi spalata la orice temperatura.

  • Creste eficienta spalarii prin tratarea prealabila si curatarea petelor inainte de a pune asternuturile in masina de spalat.

  • Uscarea pe sarma, afara, la aer, este ecologica si va da lenjeriei un miros proaspat, iar expunerea la soare ajuta la distrugerea microorganismelor.

  • Daca usuci lenjeria de pat in uscator, adauga cateva bile de cauciuc pentru ca uscarea sa fie uniforma si lenjeria sa ramana moale si pufoasa.

  • Inainte de a le aseza pe pat sau a le impaturi si pune in dulap, asigura-te ca asternuturile sunt complet uscate.

Spala regulat lenjeria de pat urmand instructiunile producatorilor si sfaturile de mai sus si asigura-ti un somn linistit si odihnitor intr-un mediu curat, sanatos si igienic! Totodata, investeste in cearceafuri de pat de calitate, lavabile in masina de spalat, pe care sa te poti baza mai multi ani!