Cele mai interesante parfumuri orientale

Tradițile arabe au o puternică cultură a parfumului și au jucat un rol important în dezvoltarea parfumeriei europene.

Condimentele, rășinile, plantele exotice, ierburile sau chiar uleiurile esențiale de animale, precum chihlimbarul sau moscul, sunt unele dintre materiile prime pe care parfumeria orientală le-a folosit în mod tradițional pentru a crea parfumuri de cu adevărat interesante. În plus, florile și plantele precum trandafirul, iasomia sau florile de portocal sunt și au fost frecvent incluse în parfumurile arabe.

Cultura islamică folosește parfumeria profund legată de religie. Primele utilizări ale parfumurilor sunt înregistrate în secolul al VI-lea. Multe familii arabe pregătesc ceea ce se numește bakhoor, un fel de tămâie care este folosită pentru a-și purifica casele. Fiecare familie are, de obicei, propriul parfum de bakhoor, deoarece se poate amesteca chihlimbar, mosc, zahăr și alte ingrediente pentru a obține o „pastă” care este uscată la soare, obținând ca rezultat un fel de cărbune. Acesta este împărțit în bucăți mai mici și apoi ars, producând un fum care parfumează întreaga cameră.

Dar parfumurile fine? Cel mai bun parfum arăbesc este fabricat din Mukhalat, un amestec care conține ca ingrediente principale: oud, trandafiri, șofran și lemn de santal.

Oud

Este o rășină din arborele Agar. Copacii sănătoși au un lemn inodor. Cu toate acestea, unii copaci mai în vârstă se infectează cu ciuperci, după care se produce oleorezină în interiorul lemnului. Pe măsură ce infecția crește, are ca rezultat o rășină întunecată foarte bogată. Rășina este distilată, obținând uleiul pur de oud.

Trandafir

Nu este doar o floare frumoasă, ci și un ingredient esențial în Mukhalat. Trandafirul Damascena este un trandafir hibrid, originar din Persia, transportat în Siria și apoi adus de din Damasc în Europa. Trandafirii de Damasc înfloresc doar treizeci de zile în fiecare an, iar florile sunt culese individual. Culesul este întotdeauna o cursă împotriva soarelui, deoarece odată cu creșterea temperaturii, florile își pierd uleiurile esențiale. Sunt necesare cinci tone de flori pentru a produce un kilogram de ulei esențial!

Şofran

Această floare are trei stigme, care sunt uscate și utilizate în gătit și în parfumerie. Șofranul este cel mai scump condiment la gramaj. În zilele noastre este produs în Iran, Spania, India, Grecia, Azerbaidjan, Maroc și Italia. Acest condiment este utilizat pe scară largă în parfumeria indiană și, de asemenea, în Orientul Mijlociu și acum începe să fie folosit în parfumeria occidentală.

Lemn de santal

Este lemnul din arborele Santalum. Lemnul de santal din Mysore, regiunea Karnataka, sudul Indiei, este considerat a fi de cea mai înaltă calitate disponibilă. În ciuda a 4000 de ani de existență, esența de santal a apărut doar în parfumeria modernă în secolul trecut. Lemnul de santal a jucat, de asemenea, un rol important în riturile religioase hinduse și budiste și este utilizat și în medicina chineză datorită proprietăților sale de vindecare.

Principala caracteristică a parfumurilor orientale este senzualitatea, exotismul și mirosul intens. Parfumurile arabe sunt de obicei mai intense și mai puternice, datorită culturii și, de asemenea, datorită căldurii. În prezent, tendințele de pe piața estică includ câteva ingrediente noi, cum ar fi miere, ciocolată sau vanilie.

Dar, de asemenea, Europa urmărește acum parfumurile arabe, deoarece acestea sunt simbolul calității, intensității și senzualității.