Ce marime si ce tip de geamantan sa alegi?

Alegerea unor geamantane de buna calitate este esentiala pentru siguranta in calatorii. Piata geamantanelor este variata, de la valize moi si rigide la rucsacuri si serviete. In functie de durata calatoriei, de obiceiurile si de nevoile voastre, veti alege diferite modele.

Cei care calatoresc pentru sejururi scurte vor prefera un geamantan de cabina cu o inaltime cuprinsa intre 40 si 56 cm. Acestea va permit sa luati la bord ceea ce aveti nevoie pentru cateva zile fara a fi nevoiti sa va inregistrati bagajele in cala. Acest lucru economiseste timp (la check-in, dar si la plecarea din avion) si bani, deoarece companiile aeriene low-cost percep adesea taxe pentru inregistrarea unei valize. Nu uitati sa verificati si sa respectati dimensiunile maxime autorizate de compania aeriana: nu exista un standard international, iar restrictiile variaza uneori foarte mult.

Un geamantan mic are aceleasi avantaje ca si o valiza de mana, dar poate incapea (in functie de marimea sa) sub scaunul din fata voastra, in loc sa stea in compartimentele pentru bagaje. Acest lucru inseamna ca exista un risc mai mic de a fi nevoit sa il punem in cala daca avionul este plin. Unele companii aeriene accepta rucsacurile mari ca bagaj de mana daca nu sunt pline, dar nu toate accepta: verificati inainte de a merge la aeroport.

Pentru o vacanta de una sau doua saptamani, cel mai bine este sa alegeti un geamantan cu o inaltime de 65-75 cm. Pentru o vacanta de trei saptamani, valizele de 81 cm pot fi o solutie, dar aveti grija sa nu le umpleti prea mult pentru a nu depasi limita de greutate a bagajelor inregistrate (de obicei 23 kg). In plus, aceste valize XL nu incap in toate portbagajele masinilor.

Aceste reguli depind in primul rand de obiceiurile dumneavoastra si de destinatie (un costum de schi ocupa mai mult spatiu decat un costum de baie!). Pentru mai multa modularitate, unele valize ofera burdufuri extensibile.

Avantajele carcaselor moi si dure

Principalul avantaj al valizelor moi este greutatea lor, ceea ce este deosebit de important atunci cand este vorba de bagajele de cabina pe care le tineti tot timpul cu vosytu. Acestea ofera mai multe posibilitati de optimizare, datorita posibilei prezente a unor burdufuri de extensie si, in functie de structura lor, pot ocupa mai putin spatiu atunci cand sunt depozitate.

Cu doua sau patru roti?

Cu exceptia rucsacurilor, toate valizele, mari si mici, sunt acum echipate cu roti. Modelele cu 4 roti sunt cele mai populare, deoarece fac valiza foarte manevrabila: va urmareste miscarile, ramanand in acelasi timp aproape de voi. Pe de alta parte, cele 4 roti sunt proeminente si pot fi deteriorate in cazul unor lovituri puternice.