Aceasta este fundamentul unei case modulare prefabricate

Cimentele sunt elemente care colecteaza incarcaturile structurii unei case, ancorand-o de sol. In acest fel, greutatea cladirii este asumata de sol si in cazul oricarei deformari in constructie, aceasta ar fi compatibila si asumata de structura. Cresterea locuintelor modulare a fost un soc extraordinar pentru industria constructiilor prefabricate din Romania, care a inceput sa apara in caldura crizei economice si a problemelor derivate din calitatea scazuta a constructiei masive si speculative a timpului economic. De un deceniu se pare ca a captat interesul multor utilizatori care au vazut in aceste solutii prefabricate de modele exclusive si a la carte, o alternativa interesanta la standardele de calitate / pret oferite de constructia conventionala.

Unul dintre principalele avantaje ale constructiei modulare este reducerea considerabila a greutatii casei. In parte datorita optimizarii modulelor structurale din otel care sunt utilizate pentru a crea cadrul casei si, pe de alta parte, datorita implementarii sistemelor de constructie uscata in solutiile de fatada si in placarea interioara. Aceste solutii modulare prefabricate permit construirea de case rezistente si durabile, dar mult mai usoare si cu o optimizare mai mare in redistribuirea sarcinilor pe sol. Ceea ce se traduce printr-o simplificare notabila a geometriei si dimensionarii fundatiei. Spre deosebire de ceea ce cred multi clienti, faptul ca este o casa modulara prefabricata nu inseamna ca nu ar trebui sa fie ancorate la sol ca orice cladire conventionala. Dimpotriva. In toate scopurile, este o proprietate imobiliara si, ca atare, trebuie sa respecte reglementarile actuale privind siguranta si stabilitatea structurala reglementate de fundatiile CTE DB-SE / C si de standardul rezistent la cutremure NSCE-02.

ALEGEREA TIPULUI DE FUNDATIE

Fundatiile standard ale caselor modulare pe care le proiectam si dezvoltam in studiu, sunt calculate si executate in intregime in beton armat, in functie de stresul admisibil al solului obtinut din geotehnica. Date precum panza freatica, coeziunea solului si unghiul de frecare sau frecare interna ne permit sa calculam capacitatea solului nostru de a rezista sarcinilor, fara a provoca defectarea acestuia, fie din cauza forfecarii, fie a decantarii. Datorita experientei noastre si luand in considerare usurinta mai mare a structurilor caselor modulare pe care le proiectam si ca baza structurala inferioara a modulelor colaboreaza la intarirea fundatiei in ambele directii ale planului, cel mai frecvent lucru este sa mergeti la o solutie de grinzi de fundatie continue sau la o placa de beton armat, astfel incat modulele sa se sprijine uniform, colaborand la o mai buna distributie a sarcinilor pe sol.

In plus, utilizarea grinzilor de fundatie continue are avantajul suplimentar de a mentine inaltimea casei modulare deasupra nivelului solului, generand un fel de placa sanitara care izoleaza locuinta de umiditate, permitand conectarea usoara a modulelor. instalatii in timpul asamblarii si inregistrarii ulterioare a instalatiilor care atarna sub casa pentru intretinere sau reparatii. Odata finalizata, locuinta modulara este asamblata si ancorata pe fundatia insasi de pe placile de ancorare incorporate anterior in masa de beton, permitand mici deplasari si posibile miscari produse de expansiuni si contractii sau posibile cutremure, fara ca acestea sa sufere daune. In unele cazuri unice, cum ar fi parcelele cu panta sau teren unde planul de sustinere al fundatiei indicat in geotehnica este situat de la 1,80 / 2,00 m adancime, se pot propune ziduri de sustinere din beton armat, cu scopul de a economisi clientilor nostri costuri inutile in depozite de deseuri sau terasamente.

Fundatia unei case modulare constituie pasul anterior pentru faza de implementare si asamblare a casei si, asa cum am explicat la inceputul postarii, necesita un raport geotehnic pentru a defini solutia care trebuie executata si pentru a efectua o evaluare obiectiva a acest capitol in cadrul calculului global al bugetului de executie materiala. Prin urmare, nu poate fi evaluat a priori atunci cand se acorda un buget initial clientului si depinde de un studiu detaliat dupa contractarea proiectului si formalizarea comenzii catre firma de constructii care se ocupa de executarea acestuia.