Nu e o rusine, ci o normalitate: tratamentul parodontozei, pe intelesul tuturor!

tratament parodontoza
tratament parodontoza

Parodontoza reprezinta o inflamare a tesutului gingival, care poate duce la pierderea completa a danturii. Initial, aceasta apare sub forma de gingivita si este produsa prin acumularea de placa bacteriana. Atunci cand nu este indepartata, se transforma in tartru.

 

Ulterior, gingiile capata o culoare rosu inchis si incep sa se retraga, slabind tesutul osos. Intr-o astfel de situatie, dintii incep sa se miste si chiar se detaseaza complet. Iata ce trebuie sa stii daca te gandesti sa iti faci un tratament parodontoza!

Care sunt semnele parodontozei?

Gingivita este primul semn al faptului ca un pacient urmeaza sa se confrunte cu parodontoza. Astfel, te poti ingrijora din momentul in care apare o inflamatie superficiala a gingiilor. In stadiul incipient, sansele de preventie ale bolii parodontale sunt foarte mari. In cazul persoanelor in varsta, exista insa o evolutie mai rapida. De aceea, este important sa observi momentul in care gingiile devin moi si isi schimba culoarea din roz spre violet.

 

In aceasta perioada exista si sangerari, care apar brusc sau in timpul periajului. Treptat, boala incepe sa avanseze si gingiile lasa la vedere osul alveolar. Apar dureri subtile si halitoza, existand o senzatie de disconfort la produsele calde si cele reci.

 

In urmatoarea faza pot incep sa se formeze pungile parodontale. De indata ce majoritatea semnelor apar, este indicat sa mergi la un consult in vederea unui tratament pentru parodontoza. Spre exemplu, poti alege clinica www.dentalexcellence.ro!

Ce favorizeaza aparitia parodontozei?

Igiena dentara precara este una dintre cauzele principale ale parodontozei. Cu toate acestea, pot exista si alte motive. Spre exemplu, bolile precum diabetul si afectiunile cardio-vasculare contribuie in mod indirect la inflamatiile gingivale. Parodontoza apare si din cauza problemelor dentare nerezolvate la timp, cum ar fi lucrarile realizate incorect. Cariile subgingivale si lucrarile decimentate lezeaza gingia si misca dintii la fiecare muscatura.

 

Placa bacteriana trebuie indepartata zilnic printr-un periaj care sa aiba loc dimineata si seara. In caz contrar, aceasta se intareste si incepe sa atace tesutul de sustinere. Tartrul poate necesita interventia medicului si o sedinta de curatare profesionala.

 

Un alt factor care contribuie la inflamatie si ingreuneaza vindecarea in timpul unui tratament pentru parodontoza este fumatul. Acest lucru se intampla pentru ca un fumator are cantitatea de saliva mai mica decat un nefumator si anumite substante din tigara ingreuneaza circulatia la nivelul gingiilor.

Cum se trateaza parodontoza?

Acest proces are loc in functie de stadiul in care se afla fiecare pacient. Daca radacina dintelui nu este afectata puternic, sedintele de igenizare ar putea fi suficiente. Detartrajul profesional efectuat de 2 ori pe an poate reduce considerabil sansele dezvoltarii aceleasi probleme. Se pot recomanda perii interdentare sau un dus bucal, existand o monitorizare permanenta a evolutiei starii gingiilor.

 

In situatia in care inflamatia a patruns deja in zona dintre gingie si dinte, medicul poate indeparta tesutul osos perimat. Aceasta manopera se numeste chiuretaj in camp inchis si necesita un instrument special, precum si spalarea cu substante antiseptice in aceeasi zona. Daca dintii incep sa se miste la finalul unui tratament pentru parodontoza, poate fi necesar un antibiotic care sa ajute organismul sa lupte impotriva agentilor externi.

Cine este afectat de parodontoza?

Parodontoza poate sa apara la orice varsta si este una dintre cauzele principale ale pierderii dintilor. De aceea, simptomele nu trebuie ignorate. Prevenirea afectiunii se poate efectua printr-o igiena corespunzatoare si o alimentatie echilibrata. Alege o clinica stomatologica profesionala si dispui de servicii de tratament parodontoza efectuate de specialisti in domeniu!