Se poate steriliza o pisică în călduri? Iată ce spun medicii veterinari din Suceava și din țară

Mai toți stăpânii de pisici știu deja ce este sterilizarea și când au nevoie de ea. Pentru cei ce nu știu, sterilizarea este cea mai eficientă metodă de stopare a înmulțirii nedorite în rândul animalelor, având efecte adverse rare și foarte puține, față de celelalte metode pe bază de preparate hormonale.

Atunci când pisica ta intră în călduri, medicii veterinari cunosc cel mai bine comportamentul său și cât de deranjant poate fi. Nu puține sunt cazurile în care stăpânii de pisici se prezintă cu acestea la sterilizat atunci când încă sunt în călduri. Însă, o pisică în călduri poate fi sterilizată? Care sunt riscurile și ce e mai bine de făcut? Afli în rândurile ce urmează.

O pisică poate fi sterilizată atunci când se află în călduri?

Este o întrebare extrem de des adresată oricărui medic veterinar din Suceava și de oriunde altundeva din țară. Nu este foarte ușor de oferit un răspuns concret deoarece sterilizarea implică foarte multe aspecte ce trebuie puse la punct pentru ca intervenția să fie cât mai sigură și lipsită de riscuri.

Trebuie să știi că sterilizarea se realizează sub anestezie generală, moment în care funcțiile vitale ale organismului pisicii tale sunt încetinite și trebuie monitorizate atent. Organismul pisicii trebuie ajutat să nu se oprească din funcționare după ce medicul anestezist efectuează anestezia generală. Se folosesc în acest sens substanțe cu rolul de modulare a funcției cardiace și respiratorii sau aparate ce preiau îndatoririle funcțiilor până la terminarea intervenției.

Sterilizarea pisicilor în călduri este posibilă, doar că nu este recomandată mereu din cauza riscurilor chirurgicale crescute. În timpul intervenției, pisica poate suferi următoarele complicații:

  • uterul și coarnele uterine se pot rupe foarte ușor în timpul estrului;
  • atunci când pisica ta este în călduri, organele genitale au un flux mai mare de sânge, ceea ce înseamnă un risc mai crescut de hemoragie intra și postoperatorie;
  • recuperarea postchirurgicală este mai lungă și mai complicată dacă pisica ta este în călduri;
  • pe lângă stresul hormonal cu care pisica se confruntă în perioada de călduri, va apărea și stresul chirurgical al intervenției, ceea ce poate duce la o scădere a imunității;
  • pe seama influenței hormonale, având în vedere comportamentul hiperactiv al unei pisici în călduri, există riscul ca aceasta să își rupă firele.

Un alt motiv, la fel de important, pentru care sterilizarea pisicilor aflate în călduri nu este indicată este legat de manifestările comportamentale cauzate de hormonii estrogeni. Aceștia nu se vor opri imediat după operație. Ei pot să tulbure comportamentul pisicii tale chiar și câteva luni și cu siguranță nu îți dorești acest lucru.

Ce investigații trebuie făcute înainte de sterilizarea unei pisici?

Fie că vorbim despre sterilizare sau o altă intervenție chirurgicală, dacă nu reprezintă o urgență medicală, pisica ta trebuie supusă unor anumite investigații. Așadar, fie că te prezinți la un cabinet veterinar din Suceava sau de oriunde din țară, medicul veterinar trebuie să realizeze:

  • un consult preoperator

Acesta implică ascultarea inimii și a plămânilor cu stetoscopul, măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea temperaturii corpului, palparea ganglionilor explorabili și nu numai.

  • teste ale unor boli infecțioase precum FIV, FeLV și PIF;
  • teste coproparazitologice;
  • sumar și examen microscopic al urinei;
  • analize hematologice (cu scopul de a vedea nivelul sistemului imunitar al pisicii);
  • investigații imagistice (ecografie, examen CT/RMN, radiografie);
  • analize biochimice

Scopul analizelor biochimice este de a evidenția funcționalitatea normală a ficatului ce va metaboliza anestezicele și medicamentele. De asemenea, și funcția renală va fi analizată deoarece ea va elimina aceste substanțe. Dacă aceste două organe nu funcționează corespunzător, există șanse de 100% ca pisica ta să moară în timpul intervenției sau la scurt timp după.

În funcție de vârsta pisicii tale, unii medici pot solicita și realizarea unui examen cardiologic. De ce? Deoarece funcția cardiacă este mai lentă la pisicile mai în vârstă, ceea ce înseamnă că poate fi foarte sensibilă la medicamentele anestezice. Dacă funcția cardiacă nu este pregătită pentru o anestezie generală, pisica ta poate deceda în timpul intervenției.

Acestea fiind spuse, reține că sterilizarea este posibilă în timpul căldurilor, însă nu și recomandată de cei mai mulți dintre medici. Ai citit cu atenție toate riscurile? Cel mai bine aștepți ca pisica ta să scape de călduri și abia mai apoi o poți steriliza în siguranță.