Motive pentru a cumpăra proprietăți imobiliare în România

De ce ar trebui să investiți în România? Mai merită să mergi în Europa de Est pentru o afacere bună cu proprietăți? Pe o piață inundată de alternative de peste mări, din Spania și Italia până în Europa de Est și Orientul Mijlociu, există motive speciale pentru care investitorii ar trebui să își concentreze atenția pe piața românească? Puteți găsi mai jos o scurtă listă a problemelor care sunt susceptibile față de România; pentru a evita supra-lăudarea, am făcut tot posibilul să condimentez fiecare dintre avantajele enumerate cu câteva obstacole birocratice sau probleme spinoase.

Piața imobiliară – piața imobiliară din România este încă la început. Acest lucru face ca unele dintre prețurile locuințelor să fie destul de volatile, în special în zonele căutate – orașe mari, litoral, stațiuni, dar în general prețurile continuă să crească. Comparativ cu numărul de proprietăți disponibile, există un număr mare de agenții, situație care fragmentează piața. Cu toate acestea, mai mulți agenți imobiliari mari,  și-au consolidat poziția în ultimul an și au început să apară din ce în ce mai multe site-uri web care promovează proprietăți, de obicei pentru persoane fizice. Revenind la volatilitatea pieței, pe partea negativă s-ar putea să vi se citeze prețuri foarte diferite pentru aceeași casă sau apartament, dar pe partea pozitivă, cu un pic de cumpărături în jur, veți găsi garantat o oferta foarte buna !

Prețurile – an după an, predicțiile indică faptul că există încă loc de creștere pentru prețurile unei case sau a unui apartament intr-un oras precum Cluj-Napoca sau bucuresti. Cu o ofertă de piață a locuințelor mult sub nevoile populației, singura modalitate este de cauta ofertele imobiliare pe site-uri de nisa, agentii imobiliare sau portaluri de anunturi, pentru inceput ivu.ro este un site destul de bun pentru acest lucru. Exista o mulțime de oferte bune. Rețineți că prețurile au crescut cu aproximativ 50% față de 2006, dar previziunile făcute la începutul anului trecut de emisiunea TV „Un loc în soare” din Marea Britanie au vizat 400% în următorii cinci ani, deci acesta este în mod clar doar începutul (se pare că seria din acest an a spectacolului va vedea România să scadă pe locul 8, dar acest lucru se datorează în principal pieței imobiliare din România aflată încă la început, ceea ce a fost deja recunoscut mai sus)

„Celelalte” orașe . Investitorul străin standard privește Bucureștiul ca singura alternativă; acest lucru face ca cererea de locuințe să fie destul de inegală – există încă oportunități în capitală, dar piața devine destul de aglomerată. Orașele mari din România au înregistrat o creștere similară a prețurilor locuințelor, dar proprietățile sunt mult mai accesibile decât cele din București. Deși este puțin probabil ca prețurile să ajungă la niveluri similare cu cele din București, investitorii mai mici ar putea găsi o valoare mai bună dacă privesc departe de capitala. Două exemple bune de astfel de orașe sunt Clujul și Sibiul, ambele cu proiecte de dezvoltare bune în curs de desfășurare. În timp ce Bucureștiul se satură, Sibiul devine încet un centru financiar puternic, iar Clujul concentrează afacerea din zona transilvană.