De ce să ținem cont în alegerea electrocasnicelor

După achiziționarea locuinței, investiția în aceste dispozitive este, de obicei, următoarea cea mai mare. Deci, atunci când le alegem, este important să luăm în considerare anumite aspecte, pe care le vom menționa în articolul de față.

Avem cu adevărat nevoie de respectivele aparate?

Desigur, aceste aparate electrocasnice sunt adesea foarte utile și, în alte cazuri, necesare. Dar, odată ce le avem, avem tendința de a le folosi mult fără a pune prea multe întrebări, iar acest lucru crește consumul de energie. Un frigider este (aproape) indispensabil. Dar are sens să avem un congelator separat? Dacă pregătim adesea mesele acasă sau suntem o familie numeroasă, acest lucru poate fi util, însă să nu uităm de faptul că factura la electricitate va avea un total mai mare de plată.

În timp ce frigiderul sau mașina de spălat sunt utile și eficiente, uscătorul de rufe este un consumator de energie, ca atare trebuie să cântărim bine ce alegeri facem. Cu toate acestea, putem lăsa hainele să se usuce în aer liber sau pe un suport special? Dacă da, atunci să ne orientăm spre alte aparate de uz casnic. Deși aparatele de uz casnic sunt necesare, este important să facem în mod corespunzător alegerea.

Trebuie să înlocuim neapărat aparatul pe care îl avem deja?

Dacă nu se mai poate repara

Un aparat defect? Înainte de a cumpăra unul nou, vom lua în considerare dacă reparația sa este fezabilă și dacă nu este excesiv de costisitoare. Amintiți-vă dacă este sau nu în garanție, și, de asemenea, valoarea vechimii sale.

Dacă ne dorim modele mai economice

Aparatele mari beneficiază de îmbunătățiri tehnice care le fac mult mai eficiente din punct de vedere energetic și al consumului de apă, în cazul mașinii de spălat. Unele aparate noi consumă de două sau de trei ori mai puțină energie decât versiunile vechi.

Aparate în funcție de numărul de locuitori

Alegerea unui aparat din clasa A+++, indiferent dacă discutăm de frigidere sau alte electrocasnice, nu este suficientă pentru a economisi bani. Primul lucru pe care trebuie să-l privim este că modelele alese trebuie să aibă dimensiunea potrivită pentru nevoile familiei.

De exemplu, o mașină de spălat de mare capacitate (9 kg) utilizează mai puțină energie și apă per kilogram de îmbrăcăminte decât o unitate mai mică (6 kg). Dar, în general, consumul lor este încă mai mare. Deci, dacă decidem să cumpărăm o mașină de spălat cu ce permite o încărcătură mare, este bine să reflectăm dacă merită sau nu investiția, raportată la numărul de persoane care locuiesc împreună cu noi.

Același lucru este valabil și pentru mașina de spălat vase, dacă alegem una ce poate curăța mai multe elemente, dar în familie suntem 2 persoane, trebuie să ne gândim la faptul că va dura mult timp pentru a o umple. Putem avea apoi tendința de a o lăsa pe jumătate plină, ceea ce va genera mai multe serii de spălare și implicit un consum energetic mai mare.

Citirea etichetei energetice

Eticheta energetică ne permite să comparăm consumul aparatelor pentru a face o alegere mai bună. Acesta se măsoară printr-o scală, care variază, denumită prin litere și plusuri, de exemplu A+++. Alte informații, cum ar fi consumul de apă (în litri pe an) pentru mașinile de spălat și cele de spălat vase sau nivelurile de zgomot (interesant este acest aspect dacă dorim să utilizăm aparatul pe timp de noapte, de exemplu) ar trebui să apară, de asemenea, pe o astfel de etichetă pentru a informa cumpărătorii. De fapt, eticheta energetică este obligatorie pentru aparatele mari (frigidere, congelatoare, mașini de spălat, uscătoare sau mașini de spălat vase) și chiar și pentru cele mai mici.

Dacă vom urma aceste aspecte prezentate în articolul de față, vom putea alege electrocasnicele care ne sunt cu adevărat necesare, făcându-ne viața mai ușoară și confortabilă.