Cum sa intarim sistemul imunitar pentru perioada de iarna?

Intr-o lume perfecta, toti am avea acces la o dieta echilibrata, bogata in nutrienti, plina de grasimi sanatoase, fructe, legume, proteine ​​si fibre adecvate – si, teoretic, nu ar trebui sa luam suplimente de vitamine suplimentare pentru pentru a ne intari sistemul imunitar

Cu toate acestea, nu numai ca cei mai multi dintre noi nu reusesc sa atinga aceste obiective zilnice de nutritie, dar este posibil sa avem situatii – cum ar fi stresul fizic sau problemele inflamatorii de sanatate – cand avem nevoie de mai multi anumiti nutrienti decat ceea ce primim din alimente.

Mai jos sunt cele patru suplimente pe care le poti lua zilnic si pe care le recomand adesea pacientilor mei.  Iata ce te ajuta pentru un sistem imunitar puternic.

  1. Vitamina C

Deoarece oamenii nu pot produce vitamina C si nu este stocata in organism, aceasta trebuie reinnoita in mod constant. Vitamina C este un puternic antioxidant, antiinflamator si intareste celulele sistemului nostru imunitar. Se epuizeaza rapid in timpul infectiei si atunci cand suntem supusi unui stres extraordinar. De asemenea, accelereaza vindecarea ranilor si este excelent pentru pielea ta.

In studii s-a descoperit ca suplimentele de vitamina C reduc severitatea si durata unei raceli, iar in studiile timpurii pot reduce severitatea simptomelor pacientilor spitalizati cu Covid. O doza buna pentru inceput este de 500 de miligrame de doua ori pe zi pentru o absorbtie maxima. Noi recomandam vitamina C 1000.

  1. Vitamina D

Deficienta de vitamina D este o problema la nivel mondial, ceea ce este o problema deoarece aceasta vitamina superstar moduleaza atat de multe aspecte ale functiei noastre imunitare . Face sistemul nostru imunitar innascut mai eficient in uciderea bacteriilor si virusilor si poate reduce frecventa infectiilor respiratorii superioare.

Vitamina D scazuta a fost, de asemenea, corelata cu o incidenta mai mare a bolilor autoimune, cum ar fi scleroza multipla. Deoarece vitamina D nu se gaseste usor in multe alimente (cu exceptia pestilor grasi, ficatului de cod si alimentelor fortificate), majoritatea oamenilor beneficiaza de suplimente cu vitamine, mai ales in lunile de iarna sau daca nu petrec mult timp in aer liber in mod regulat.

  1. Zinc

Organizatia Mondiala a Sanatatii raporteaza ca intre 17% si 30% din populatia lumii are o deficienta de zinc, care poate afecta rezultatele sanatatii.

Zincul este un oligomineral cu efecte cruciale asupra eficacitatii celulelor si citokinelor sistemului nostru imunitar innascut si adaptativ. Zincul ajuta la combaterea virusilor, ne protejeaza de daunele radicalilor liberi asupra celulelor noastre si s-a dovedit ca scurteaza durata unei raceli atunci cand este administrat ca supliment.

 

Zincul se gaseste la niveluri ridicate in stridii, carne de vita si crab si in cantitati mai mici in leguminoase, tofu, seminte de dovleac, caju si alte nuci si seminte. Recomand sa adaugati zilnic 15 pana la 30 de miligrame de zinc, mai ales in lunile de toamna si iarna si la primele semne de raceala sau gripa.

  1. Curcumina

Aceasta substanta este principalul ingredient activ din radacina de turmeric si s-a dovedit ca ofera multiple beneficii pentru sanatate.

De fapt, exista peste 120 de studii clinice umane care arata eficacitatea curcuminei in tratarea bolilor, de la autoimunitate la boala Alzheimer.

Magia curcuminei este modul in care scade inflamatia la mai multe niveluri in organism, ajutand nu numai la ameliorarea simptomelor de durere si artrita, ci si blocand citokinele inflamatorii care provoaca boli autoimune, boli de inima si diabet.